Bryggning av “Smisken Wit-ness” – en Hoegaarden klon

Av | 29 mars, 2018

Halloj!

Då jag äntligen köpt fatanläggning så införskaffades även i samma veva ingredienser för att göra en bryggning av en sann höjdare på öl-himlen…. att göra en Hoegaarden.
Har gjort liknande bryggning tidigare men inte lyckats få till den då som jag önskat, så denna gång tänkte jag lyckas då jag har bättre förhållanden för jäsningsprocessen.

För er som nu mot förmodan inte vet hur denna smakar och aldrig druckit denna fantastiska öl, så kan jag börja med att säga att det är förmodligen världens mest välkända witbier.
Ofiltrerad och kryddad med koriander och apelsinskal.

Utseende: Grumlig ljust lemonadgul vätska med ett stort kritvitt skum som faller ner till ett litet “lock”.

Doft: Lätt jästig och lent söt doft med citrus, koriander och vetemalt i förgrunden. Apelsinskal som sagt samt aningens banan och en nypa kryddnejlika.

Smak: Frisk och läskande av citrus, kryddorna från doften, fruktkaramell och en mild ton av jäst.

Mun: Kroppen är lätt och aningen vattnig och kolsyran låg och mjukt kittlande.

Ett klassiskt lättdrucket sommaröl som gör sig bäst på en solig uteservering i sitt speciella stora sexkantiga glas.

Receptet som jag körde med ser i sin avskalade enkelhet ut på följande sätt:
Smisken Wit-Hoegaarden klon

Brew Method: All Grain
Style Name: Witbier
Boil Time: 75 min
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Boil Size: 27 liters
Boil Gravity: 1.039
Efficiency: 79% (brew house)

OG: 1.045
FG: 1.014

 

FERMENTABLES:
2 kg – Belgian – Pilsner (34.8%)
3.5 kg – Belgian – Wheat (60.9%)
0.25 kg – Flaked Oats (4.3%)

HOPS:
20 g – East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 6.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 14.08
25 g – Saaz, Type: Pellet, AA: 3.1, Use: Boil for 10 min, IBU: 3.04

OTHER INGREDIENTS:
15 g – Pomerans, Time: 5 min, Type: Flavor, Use: Boil
10 g – Korianderfrön-krossade, Time: 5 min, Type: Spice, Use: Boil
2 g – Irish Moss, Time: 15 min, Type: Fining, Use: Boil
3 g – yeast nutrient, Time: 15 min, Type: Other, Use: Boil
3 ml – Lactic Acid, Type: Water Agt, Use: Mash
10 g – Gypsom, Type: Water Agt, Use: Mash

YEAST:
Mangrove Jack – Belgian Wit M21
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (custom): 70%
Flocculation: Med-Low
Optimum Temp: 17.78 – 25 C
Fermentation Temp: 19 C
Pitch Rate: 1.0 (M cells / ml / deg P)

PRIMING:
Method: KEG / Fat

Bryggningen skedde den 26 Mars och allt gick enligt plan. Jag fick ner ca 20 lit i jäskärlet. Pitchade i jästen vid ca 20 graders vört och lade på locket och in i jäskylen som jag ställde in på 19 graders jästemperatur.
Fick aktivitet i vattenlåset efter ca 18 tim vilket är normalt och nu tuffar jästen på rejält.
Denna är tänkt skall jäsa ut till någonstans mellan 1.010- 1.012 innan den tappas om till Corneliusfat men verkar bli 1.014 som FG.

Här är några bilder och så i form av en video från bryggningen:

Kommer höja temperaturen en aning till 23 grader efter ca 1 vecka / då det börjar lugna sig med jäsningen.

Kommer kalla denna variant för “Smisken Wit-ness”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *